WAVE Weed Control is now Heatweed Technologies

Visit website
WAVE Europe B.V.

Twee ton voor nieuwe aanpak van onkruidbestrijding

Wave onkruidbestrijding

DINTELOORD – De gemeente Steenbergen is maandagmiddag gestart met een pilot rondom de nieuwe aanpak van onkruidbestrijding. Sinds 1 april is het door de overheid verboden om chemische middelen te gebruiken bij het schoon houden van de bestrating, daarom worden nu alternatieve middelen ingezet. De gemeente trekt het komende jaar in totaal een kleine twee ton uit om de bestrating schoon te houden, dat is 100.000 euro meer dan in het voorgaande jaar.

“Dit is veel arbeidsintensiever werk”, stelt wethouder Cors Zijlmans. Onder toeziend oog van de WVS groep en groenvoorzieningsbedrijven Krinkels en De Punt vertelde Zijlmans over de nieuwe pilot die een jaar gaat duren. “Dat we geen chemische middelen meer mogen gebruiken is natuurlijk niet nieuw, dat wisten we al. We hebben een tijdje gewerkt met biologische middelen, maar dat resultaat was niet denderend.” Volgens de wethouder kwamen er verschillende klachten binnen bij de gemeente over het onkruid op straat, niet alleen via de raadsleden maar ook via burgers. “Er was teveel groen tussen het groen.” Om het kruid te bestrijden wil de gemeente in ieder geval meer gaan vegen op straat. “Als het nog een klein plantje is en je gaat er met een borstel overheen, dan is het klaar met het plantje”, aldus Zijlmans.

Oplossingen
Daarnaast komt in de vorm van deze pilot een integrale samenwerking tussen de Intergemeentelijke sociale dienst (ISD), het werkvoorzieningschap (WVS) en de firma’s Krinkels en Punt. Deze bedrijven worden gedurende de pilot ieder verantwoordelijk voor hun eigen kernen. Krinkels wordt verantwoordelijk voor alle kernen, behalve Dinteloord en Steenbergen. Die worden door Punt opgepakt. De bedrijven werken met een combinatie van hete lucht, heet water en stoom. De verdeling van de kernen is volgens Tim Meuleman (Krinkels) het gevolg van een gelijke verdeling qua oppervlakte. Dat deze bedrijven samenwerken met de dames en heren van de ISD en de WVS-groep is voor de wethouder enorm belangrijk. De WVS’ers zijn in dienst bij de gemeente en werken een heel jaar samen in de wijkteams om de straten schoon te houden. “De bedrijven die zich daarvoor inzetten, hebben bij ons sowieso een streepje voor”, aldus wethouder Zijlmans.

Duurzaamheid
Een belangrijke factor tijdens deze pilot is duurzaamheid. Dat er geen chemische middelen meer gebruikt mogen worden is goed voor het milieu, maar deze lijn wil de gemeente verder doortrekken. Zo werken beide firma’s CO2-neutraal. Na een jaar wordt gekeken of de pilot het gewenste resultaat heeft opgeleverd en wordt een aanbesteding gedaan voor meerdere jaren. Volgens de wethouder is het goed mogelijk dat de bedrijven blijven samenwerken om het onkruid te bestrijden. “Maar, het is te vroeg om daar nu al iets over te zeggen. Eerst de pilot maar afwachten.” Het kan dus ook zijn dat één van de bedrijven wordt uitgekozen als verantwoordelijke.

Resultaat
De pilot is volgens de wethouder geslaagd als het totale straatbeeld verbeterd is. “Als het niet slaagt, horen we dat vanzelf uit de bevolking”, stelt de wethouder. De gemeente heeft een bepaalde kwaliteit vastgelegd waarna de bedrijven moeten streven. “Als het warm en nat weer is, en het onkruid harder groeit, dan zullen ze wellicht een keer meer door de straten moeten gaan om het resultaat te bereiken.” Afhankelijk van het weer verwacht Tim Meuleman dat er vijf tot zes keer per jaar een ronde gereden moet worden.

Bron: http://internetbode.nl/steenbergen/twee-ton-voor-nieuwe-aanpak-van-onkruidbestrijding-297766